Alla hjärtans dag – har du köpt dina presenter?

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag infaller den 14 februari och det finns få dagar på året som det byts fler presenter på. Men hur “uppkom” denna dag och varför firar vi den?

Alla hjärtans dag är egentligen ett annat namn på Valentindagen. I exempelvis USA heter den fortfarande Valentines Day. Så vem eller vad är Valentin?

Valentinus är ett helgon inom den katolska kyrkan men vad kopplingen mellan Valentinus och kärlek är högst oklar. Hans dag har dock firats sedan 400-talet i katolska länder. En teori kring kopplingen till kärlek är att dagen infaller i februari. En tid då fåglar söker och förhoppningsvis hittar en partner.

Alla hjärtans dag i Sverige

Traditionen av att fira Alla hjärtans dag i Sverige är inte speciellt lång. Det var först på 1960-talet som presenter gavs bort i någon större utsträckning. En utökad kommersialisering har dock sakta men säkert gjort dagen till en dag som det flesta har koll på. 1985 kom även dagen med i svenska kalendrar och missar du Alla hjärtans dag numera kan du i värsta fall råka ut för problem.

Presenter på Alla hjärtans dag

På Alla hjärtans dag går det bra att uppvakta alla du bryr dig om med en present. Det går lika bra att ge en present till mamma som en present till pojkvännen. Exakt vad du köper för present spelar mindre roll. Det kan vara allt från en fin prydnadskudde till en trisslott. Det är tanken som räknas. Men enligt Svensk Handel är blommor den i särklass populäraste presenten på Alla hjärtans dag.