Black Friday – årets största rea

Black Friday

Om du letar efter en deal på en present eller julklapp finns det knappast ett bättre tillfälle än Black Friday. Denna dag har sakta men säkert utvecklats till årets största rea. Inte minst bland våra e-handlare som ser det som ett startskott för julhandeln.

Ska vi vara riktigt ärliga är det heller inte bara en dag. Fler och fler butiker har numera Black Week med starka kampanjer under hela veckan där Black Friday infaller.

När infaller Black Friday?

Black Friday har sitt ursprung i USA där Thanksgiving är en av de största högtiderna på året. Fredagen efter Thanksgiving (som är i slutet av November) är en så kallad klämdag där de flesta amerikaner är lediga. Just denna fredag har blivit symbolisk för reor i USA sedan 1960-talet. Namnet Black Friday blev dock först vedertaget i slutet av 1970-talet.

Black Friday 2019 infaller fredagen 29 november vilket är relativt sent på året.

Varför heter det Black Friday?

Så varför heter denna rea Black Friday? Ingen vet helt säkert men det finns i alla fall två populära förklaringar. Den vanligaste förklaringen är att det är ett uttryck för det är under denna tid som många butikers bokföring vänder från röda till svarta siffror. Det vill säga att året kommer att gå med vinst. En annan förklaring är att uttrycket kommer från den stora trafikökningen under denna dag. På 1960-talet var majoriteten av bilarna svarta och därmed myntades uttrycket Black Friday.

Black Friday i Sverige

Black Friday är ett relativt nytt fenomen i Sverige. Det var först 2013 som vissa e-handlare gjorde en kampanj kring Black Friday. De senaste åren har vi dock sett en stark ökning av butiker och erbjudanden under denna period. Numera inte bara hos e-handlare utan även i den fysiska handeln.

Så om du letar efter något till dig själv eller kanske en present till flickvännen är det en perfekt tid att fynda!