Vad är Singles Day och när är den?

Singles Day

Det finns gott om shoppingdagar och bra anledningar till att köpa presenter till nära och kära. En relativt ny rea som vi först nu börjar se även i Sverige är Singles Day. Men vad är Singles Day och hur uppkom denna dag?

Singles Day, eller Singlarnas Dag, har sitt ursprung i Kina. Traditionen är ung även i Kina och dagen började firas så sent som 1993. Att fira att man är singel får väl ses som ett svar mot Alla hjärtans dag och ganska snart började dagen bli en stor shoppingdag i Kina. Idag är Singles Day den största dagen för online shopping i hela världen. Det är framför allt kineser som bidrar till detta och försäljning på sajter som Alibaba slår år efter år rekord denna dag.

När inträffar Singles Day?

Singles Day har, till skillnad från Black Friday, ett fast datum. Det datumet är 11 November eller 11/11 där siffran “1” symboliserar en person. Eller en singel. Utöver shopping är det vanligt i Kina med “Blind date”-parties för att påbörja ett liv som icke singel. Det kan ju i och för sig verka lite motsägelsefullt med tanke på att dagen firas för att hylla singlar. Men oavsett om du redan har en pojkvän eller flickvän finns det bra erbjudanden att nyttja.

Singles Day i Sverige

Att detta blivit en så enorm shoppingdag i Kina har gjort att andra länder sett möjligheter att kampanja varor online. I Sverige är det först de senaste två åren som en del e-handlare börjat haka på trenden. Vi tror att ännu fler kommer ha bra kampanjer under denna dag i år. Så oavsett om du är singel eller inte finns det antagligen bra möjlighet att hitta bra presenter till nära och kära. Eller kanske något önskvärt till dig själv.