Presenter till Mors dag

Present mors dag

Snart är det dags för Mors dag igen och visst borde du väl ge mamma en present detta år? Men vad är en bra present på Mors dag och hur kommer det sig att vi firar denna dag? Frågorna är många och vi hoppas här att reda ut ett par av dem.

Till skillnad från födelsedagspresenter och julklappar är det nog rimligt att påstå att en present på Mors dag inte är “obligatoriskt”. Du kommer ofta undan med att ringa och säga grattis. Men vad är egentligen en bra present till mamma på Mors dag?

Svaret på frågan ovan beror självfallet på er relation. Oavsett relation är det kanske mer fokus på tanke än monetärt värde på presenten. Blommor är alltid populärt på mors dag. Eller varför inte bjuda ut mamma på middag eller kanske någon form av aktivitet eller upplevelse? Letar du efter tips på presenter till mamma har vi en hel kategori med just sådana presenttips. Sen kanske vissa av de tipsen passar bättre till hennes födelsedag eller som julklapp.

Historien kring Mors dag

Mors dag har faktiskt sitt ursprung i USA. Eller Philadelphia för att vara mer exakt. Det var en kvinna som hette Anna Jarvis som vill hedra sin mamma på årsdagen av hennes död och den 9 maj 1905 är datumet för det första firandet av Mors dag. Firande spreds sig relativt snabbt i USA och redan 1914 blev dagen en officiell helgdag.

Till Europa kom Mors dag först till Skandinavien och Storbritannien. I Sverige firades Mors dag för första gången 1919. Dagen blev dock inte genast en succé och det var först decennier senare som det blev en så pass uppmärksammad dag som det är idag.

Mors dag 2020

Mors dag firas som sagt i stora delar av världen. Datumet för dagen är dock olika. I Sverige firas Mors dag den sista söndagen i maj vilket innebär att Mors dag infaller den 31 maj 2020. Så än finns det gott om tid att fixa en grym present till mamma!